Sikeresen lefogyni hat hónap alatt? Igen!

gyomorballon_rajzA gyomorballon terápia kapcsán már sokszor elhangzott, hogy a ballon 6 hónapig marad a szervezetben. De mi ennek az oka, miért pont annyi? Mi történik ha tovább marad benn? Van-e káros következménye ha nem veszik ki időben? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk most!

A gyomorballon egy rugalmas, puha szilikonból készült termék, amelyet speciálisan úgy fejlesztettek ki, hogy ellenálljon a gyomorsav maró hatásának. Endoszkópos eljárással helyezik be a gyomorba, amely kitölti annak egy részét, jóllakottság érzetet keltve, ezáltal segíti elő a súlycsökkenést.

A gyomorballon terápia hosszának két tényező a magyarázata. Egyrészről ennyi idő alatt megtanulható és megszokható az egészségesebb táplálkozás, vagyis megakadályozható az úgynevezett jojó-effektus. Másrésztől körülbelül 5 hónap után a szervezet hozzászokik a ballonhoz, ezért lelassul a súlyvesztés üteme. Ekkor javasolt a ballon kivétele. Lehetséges tovább is benn hagyni, problémát ugyan nem okoz, csak épp nem fogy tovább a páciens. Ugyanis az emberi agyat nagyjából hat hónapig lehet „becsapni”, és elhitetni, hogy nem éhes, mert tele van a hasa.

Ha további súlyvesztést szeretne elérni valaki, akkor két hónap elteltével újabb gyomorballon helyezhető be. Így egy rövid „pihenő” után az újabb ballon újra kikapcsolja az agyi szenzorokat és a teltségérzet elérésével megszűnik az éhség. A páciens pedig újra fogy.

A ballon akkor is alkalmazható a súlycsökkentés elősegítésére, ha egy szigorú diéta után a páciensnél leáll a fogyási folyamat.

 

Mennyit lehet fogyni a ballonterápia segítségével?

Az étkezési szokások megváltoztatásával és egy orvos által felügyelt diéta betartásával, a gyomorballon alkalmazása során 6 hónap alatt átlagosan 15-25 kg súlycsökkenés érhető el. A súlycsökkenés mértéke a személyes adottságok és az orvosi előírások betartásának függvényében változhat. A nagy mértékben elhízott páciensek akár 25-35 kg-ot is fogyhatnak, ez pedig egészségük szempontjából kiemelten fontos lehet, hiszen kevésbé veszélyeztetettek a betegségek kapcsán, valamint a teljes életminőségük megváltozik!

 

Hogy távolítják el a ballont?

A 6 hónapos kezelés után – hasonlóan a behelyezéshez – a gyomorballont teljesen leeresztett állapotban endoszkópos eljárással, helyi érzéstelenítéssel/altatásban, szájon át veszik ki. Sem a ballon behelyezésekor, sem az eltávolításánál nincs szükség műtéti beavatkozásra!