Mit kell tudni?

Mit kell tudni az aranyérbetegségről

Az aranyér, noha az emberiség egyik legrégebben ismert és leggyakoribb betegsége, kialakulásának folyamatát még ma sem ismerjük pontosan. 
Azt azonban bizton állíthatjuk, hogy civilizációs betegségről van szó, hiszen a fejlett országokban a felnőtt lakosság közel 50 %-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás.

A végbél, és a végbélnyálkahártya finom ér- és ideghálózattal rendelkezik, ezért ez szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, a megfelelő széklet ürítési mechanizmushoz nélkülözhetetlen szerepe van ezen érhálózatnak, és érpárnázottságnak.

Az aranyeret (orvosi szakszóval haemorrhoidot) a végbélnyílás, valamint környékének kitágult vénái okozzák. A vénák feladata az oxigénben szegény, elhasznált vér visszajuttatása a szívbe, amit a gravitáció a test alsó felében gyakran megnehezít.
A vér megrekedhet a vénákban, feszítheti, így meggyengítheti azok falát. A végbél és végbélnyílás vénái különösen érzékenyek ezekre a hatásokra: nemcsak hogy a test alsó felében helyezkednek el, hanem más vénáktól eltérően billentyűk sem találhatók bennük, amelyek a vér visszafelé folyását megakadályozhatnák.

Az aranyér tünetei: égő, csípő érzés székelés után, székrekedés, esetlegesen hasmenés, fájdalom, vérzés

Két típus, más-más tünet

-> Belső aranyér: a végbélnyíláson belül, a végbélben alakul ki. Székletürítéskor vérezhet, de fájdalmat nem okoz, mert a végbél nyálkahártyájában nincsenek fájdalomérző receptorok.
-> Külső aranyér: a végbélnyíláson kívül alakul ki. Fájdalmat okoz, székelés után gyakran vérzik és nagyon érzékeny. Akár minimális fizikai hatás, mint például a WC papír is felsértheti.

Sokan nem is tudnak betegségük meglétéről, mivel az aranyér gyakran tünetmentes. 
Ha azonban a betegség súlyos panaszokat okoz, nagyon fontos, hogy mielőbb segítséget kérjen szakorvostól.
végbéltáji panaszok esetén előfordulhathogy nem aranyérbetegség okozza a tüneteket, hanem például a nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, a végbél jó- és rosszindulatú daganatai. A végbélrák azonban korai szakaszában felfedezve gyógyítható betegség.
Ezért nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy foglalkozni kell a problémával!