Aranyér probléma

Az aranyér: az örök probléma, hiszen ez az egyik legrégebben ismert betegségünk, oly annyira, hogy, a tünetek és az okozott panaszok évszázadok óta mit sem változtak.
kezelési lehetőségek palettáját mindig is sokszínűség jellemezte, emellett folyamatosan tükrözték az adott kor felfogását és ismereteit, és a technika fejlődése által felkínált módszerekkel is változatosan éltek.

A számok magukért beszélnek!

sz__mok_statisztika.jpgAz aranyér okozta problémák a lakosság nagyon széles rétegét érintik, de leginkább a 20. és 50. év közöttieknél okoz kellemetlenségeket. A pontos előfordulási statisztikai adatok megadását azonban több tényező is megnehezíti. Az aranyér betegség az úgynevezett intim szféránkba sorolható,mert nem látszik, nem is hivalkodunk vele, mint esetleg egy új cipővel, vagy új autóval, és nincs is bevallási kötelezettségünk róla, hisz néha még magunknak sem valljuk be őszintén problémánkat. Nagyon nehéz tehát a megfelelő számokat megadni, de tény, hogy napjainkban már nagyon sokszor csak népbetegségként emlegetjük az aranyeret. 
Például az Egyesült Államokban gyakoriságát 4 százalékra teszik, ez 10 millió felnőtt lakost jelent, akiknek évente másfél millió receptet írnak fel.
Magyarországon nem készült még felmérés ebben a témában, de egyes vélemények szerint minden második embernek van, volt, vagy lesz valamilyen aranyeres panasza, amely kezelést igényel.