Beavatkozás

Egynapos sebészeti beavatkozás

Az egynapos sebészeti beavatkozás nem egy újdonsült szolgáltatásforma. Lényege, hogy a beteg nem tölt 24 óránál többet a gyógyító intézményben.

Egy brit gyermeksebész már a múlt század elején több mint 7 ezer ilyen műtétet végzett sikerrel, és pácienseit a műtét után otthonukban gyógyította.

Új fejezet az aranyér sebészetben

A rohamosan fejlődő orvostudománynak, az egyre korszerűbb gyógyszereknek köszönhetően ma már az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is a beavatkozások túlnyomó többségét egynapos sebészeti beavatkozás keretén belül végzik. 
Angliában például ma már a végrehajtott műtétek 74 százaléka, Hollandiában 70, Norvégiában 68, Németországban 60, az USA-ban 75, Kanadában pedig 84 százaléka egynapos ellátásban történik.

Magyarországon az ezredforduló táján végeztek először egynapos sebészeti beavatkozásokat. Ma már az itthon végzett egynapos műtétek köre folyamatosan bővül, így egyre többféle operációt végezhetnek az egynapos ellátásban.

Alapfeltétel: az otthoni felügyelet

Az egynapos beavatkozás alapfeltétele, hogy probléma esetén a frissen műtött lakása személygépkocsival vagy mentővel elérhető legyen. Szükség van arra is, hogy az operációra jelentkező beteg kísérővel érkezzen és távozzon az intézményből, illetve otthon megfelelő felügyelet álljon a rendelkezésére.

Az egynapos sebészetnek számos előnye van

A betegek szempontjából az egynapos sebészet mellett a gyorsaság és a hatékonyság szól.

Itt mindössze 23 óra alatt zajlik le mindaz, ami egy fekvőbeteg intézményben minimum két-három napot vesz igénybe. Ennek köszönhetően kevésbé borul fel életritmusuk, hamarabb visszatérhetnek családjukhoz, munkájukhoz.

A műtéten átesett betegeknek az orvosok azt tanácsolják, hogy az operációt követő napon már sétáljanak a lakásukban, két-három nap elteltével pedig a szabad levegőre is kimehetnek, ám kerüljék a zsúfolt helyiségeket, a tömegközlekedési eszközöket.

Egy hét elteltével pedig munkába állhatnak még akkor is, ha munkahelyükön fizikai tevékenységet végeznek. Azt azonban fontos kihangsúlyoznunk, hogy az első napokban persze ajánlatos a kíméletes munkavégzés, a páciensnek nem érdemes túlhajtania magát. Sem a munkában, sem a sportolásban.