Kezelés

Az aranyér kezelésében ma már egyre kisebb szerepet kap a klasszikus műtét, helyette az ambuláns módszerek váltak dominánssá. A korábbi hosszadalmas felépülés helyett pár nap alatt elfeledhetők a korábbi tünetek és maga a kezelés is.

Pszt.jpgMindenkinek vannak titkai, amelyeket legszívesebben jól elrejtene a képzeletbeli szekrénye legmélyén, és soha nem venne elő.

„Ami nem látszik az nincs is.” – tartja a mondás.
De gondoljunk csak bele, valóban abban a képzeletbeli szekrényben van a legjobb helye a problémánknak?

Vannak olyan témák, amelyekről nem szívesen beszélünk másoknak, mert kellemetlen, kínosan érint bennünket, vagy azért, mert úgy gondoljuk, a másik úgysem tudja átérezni a helyzetünket.
Hátsó fertályunk működése, vagy éppen a működési problémák megléte napjaink tabutémái közé tartoznak.
Pedig testünknek ezen funkciói és részei is megérdemlik, sőt megkövetelik maguknak a kellő odafigyelést, gondoskodást.

Nem mind arany …..
de akkor honnét az elnevezés?

Arika.jpgValóban aranyat ér az a bizonyos ér?
Ez a furcsa név találgatásokra ad okot, és az idők során számos magyarázat alakult ki, hogy honnét is kapta a nevét ez a kellemetlen nyavalyánk, az aranyér. 
Egyesek szerint, onnét származik, hogy ha a szélütéstől fenyegetett beteg aranyere vérzett, a borbélynak nem kellett rajta máshol eret vágnia, így a honorárium megmaradt, vagyis szó szerint: az aranyér a betegnek valóban aranyat ért. Egy másik magyarázat szerint, onnét ered az elnevezés, hogy egy zsugori sem őrizheti jobban az aranyát, mint egy aranyeres beteg a „titkát”.
Bármelyik magyarázat is legyen a legszimpatikusabb számunkra, abban biztosak lehetünk, hogy aranyat ér, ha megszabadulunk tőle!

Legfőbb „kórokozó” a civilizáció

Az aranyér-betegség kialakulásában szerepe van örökletes faktoroknak, alkati sajátosságnak, valamint a hormonok változásának is. Öröklött kötőszöveti gyengeség is hozzájárulhat például a betegség kialakulásához.
A gyermekvárás és a szülés utáni időszakot – a kisbaba nyomása és a hormonszint ingadozása miatt – kevés kismama ússza meg lenti dudor nélkül. Ezek a kellemetlenségek általában a gyermekágy végére elmúlnak, ha korábban, a terhesség előtt nem volt ilyen probléma.

Civiliz__ci__s_bet.2.jpgBárcsak ilyen egyszerű lenne!
Sajnos a géneket vagy éppen a hormonokat, nem nevezhetjük ki problémánk fő okozójának.

Az aranyér-betegséget civilizációs ártalomként is emlegetik, hiszen kialakulása leginkább az évtizedek során kialakult helytelen táplálkozási szokásinkkal, mozgás-szegény életmódunkkal, túlsúly problémáink kialakulásával van összefüggésben.

A fejlett világ felnőtt lakosságának közel fele szenved a végbél környékén kialakult visszérszerű tágulat miatt. 
Idős korra pedig már a legtöbb embernek van aranyere, bár többségüknek anélkül, hogy különösebb panaszt okozna. Sokan azonban akkor vesznek tudomást betegségükről, amikor szövődmények társulnak hozzá.
Kattintson ide és olvasson bővebben arról, hogy miről árulkodnak a statisztikák?

Fontos rostok

Valóban olyan fontosak lennének a manapság olyan gyakran emlegetett rostok? 
Sokunkban merülhet fel ez a kérdés, amikor a helyes, növényi rostokban gazdag táplálkozás fontosságát meghalljuk.

Rostok_J__.JPGA válasz: Igen. A legtöbb növényi eredetű táplálék az emberi szervezet számára megemészthetetlen rostot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak emésztőrendszerünk megfelelő működéséhez. Ballasztanyagként megnövelik a széklet mennyiségét, lazítják állagát és serkentik a bél továbbító mozgását, megakadályozva ezzel, hogy a széklet keménnyé és nehezen üríthetővé váljon.
Megfelelő rostok nélkül marad az erőlködés, aminek során a “besült” széklet könnyen okozhat sérüléseket a kitágult erek falán, ekkor jelenik meg a jellegzetes aranyeres vérzés, és a fájdalom.

Találja meg a legfinomabb, rostokban gazdag ételeket. Válogasson kedvére recept-gyűjteményünkben!

A mozgás fél egészség….

Találó ez a megállapítás, és tény az is, hogy az emberi szervezet mozgásra van teremtve. Hajlamosak vagyunk azonban ezt elfelejteni!

Csak_egy_falat2.jpgCivilizált életformánkat az idők folyamán úgy alakítottuk ki, hogy rendkívül sok időt töltünk üléssel. Ülünk munka közben, evés közben, sőt előszeretettel választunk magunknak olyan szabadidős tevékenységet, amely szintén valamilyen ülőalkalmatossághoz köt bennünket: tévézünk, olvasunk, baráti összejövetelek „az asztal körül ülve” és még folytathatnánk a sort.

Számos nyugat-európai felmérés eredménye azt mutatja, hogy a népesség 80-90 %-a (saját bevallása alapján) nem mozog eleget. A mozgásszegény életmód olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, magas koleszterin-szint, és az elhízás. Ide kattintva olvashat arról, hogyan szabadulhat meg a fölösleges kilóktól és ezzel együtt az elhízást kísérő betegségektől.
Mindezek mellett fizikai aktivitásunk hiánya az egyik legfőbb kiváltója aranyeres panaszainknak, amelyek megnehezítik mindennapi életünket.

Ne feledkezzünk meg tehát arról, hogy a mozgás fél egészség!

Gyógyfüvet a bűnösre!…
…avagy aranyat érő házi praktikáink

Ha megelőző intézkedéseink ellenére kialakultak aranyeres tüneteink, több lehetőségünk is van a kellemetlen panaszok enyhítésére.

N__v__nyke2.jpgSok esetben házi szerekkel, vagy vény nélkül kapható gyógyszer-készítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhatunk meg potyautasunktól, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

meleg kamillás ülőfürdő csodákat tehet a fájó részeken. A testhőmérsékletű vizet 5-10 percenként emeljük 40°C-ig. A hidroterápiás módszer hatására csökken a végbél belső nyomása, és az alkalmazott hőinger hatására a végbél záróizma elernyed, relaxál. Időigényes, de igen hatásos módszer, hiszen az érintett területek 20 perces, napi 2-3 alkalommal történő vizes fürdőztetése enyhíti a kellemetlenségeken, és emellett jobb közérzetet is biztosít.

A kamilla mellett  más “fegyvereket” is tartogat a gyógynövények tárháza számunkra, amelyeket ülőfürdő vagy krém formájában vethetünk be gyógyulásunk érdekében: ilyen a közönséges mogyoró és a vadgesztenye.

Ha már a gyógynövény ereje is kevés

Az aranyér esetében a legfontosabb, hogy foglalkoznunk kell a problémával. 

Ha felfedeztük és kezeltük, de otthoni próbálkozásaink ellenére is makacsul ragaszkodik hozzánk, ne habozzunk segítséget kérni!  Minél előbb részesülünk szakszerű ellátásban, annál előbb szabadulhatunk meg tőle.
A legfőbb cél: a tünetmentesség elérése, ha lehet az aranyerek eltávolítása nélkül.

Súlyos, de mennyire? 

Fokozatok.jpgA vérzés foka és az aranyeres csomó „előesése” alapján 4 fokozatot különböztetünk meg.

-> Megnagyobbodott, vérzékeny, előesés nélüli csomó esetén fertőtlenítő ülőfürdőt alkalmazzunk. Fontos a székletünk gyakoriságának és állagának rendezése.Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni a növényi rostokban gazdag táplálkozás fontosságát! 

-> Előeső, vérző, de spontán visszahúzódó csomónál a fenti eljárások már csak időleges eredményeket hoznak. Ebben az esetben már orvosi kezelés ajánlott.

-> Súlyosabb problémát jelent a 3. és 4. fázis, amelyben előeső, vérzékeny, nedvedző, vagy véglegesen előesett, vissza nem helyezhető csomóról van szó.
Súlyos eseteknél végleges megoldást azonban csak az aranyeres csomók műtéti eltávolítása jelenti, amely a végső stádiumban, vagyis a 4. fázisban már egyedüliként alkalmazható eljárás.

Gyorsan és kíméletesen…

A műtét szó hallatán rögtön egy vagy akár több hetes kórházi tartózkodásra gondolunk. Pedig erről szó sincs!
Aranyeres problémánktól megszabadulhatunk az úgynevezett „egynapos sebészet” keretein belül.

Egynapos sebészet” – Egymásnak ellentmondóan hangzanak ezek a szavak, mégis a modern kori orvostudomány számára ez ma már nem lehetetlen.
Az 1970-es évektől kezdve az egynapos sebészeti eljárások alkalmazása világszerte rohamosan terjed. Magyarországon is évek óta alkalmazzák a betegek érdekeit szem előtt tartva, hiszen a legnagyobb előnye, hogy a sebészi beavatkozást követően a kórházban eltöltött idő, majd az azt követő lábadozási időtartam rendkívüli módon lerövidül.

Ide kattintva olvasson bővebben az egynapos sebészeti beavatkozás előnyeiről!

Végleges Megoldást nyújthat  –  a Longo-műtét

1993-ban Antonio Longo, palermoi sebész új fejezetet nyitott a 3. és 4. fázisban lévő aranyerek sebészeti kezelésében. Ekkor mutatta  be ugyanis azt az új technikát és speciális gépet, amelyet most már több, mint 15 éve alkalmaznak a modern kori gyógyászatban.

Miben más, mitől jobb a Longo-műtét?                                             …mint a hagyományos sebészeti beavatkozások?

  • az operáció mindössze 6-8 percig tart,
  • helyi érzéstelenítéssel végezhető a műtét
  • a beavatkozás után a beteg nem, vagy minimális fájdalmat érez
  • 1 nap múlva a beteg elhagyhatja a kórházat
  • egy héttel az operáció után ismét munkába állhat
  • a műtét megőrzi a végbél biztonságos zárását elősegítő ún. „aranyeres párnát”

A fájdalommentesség és a lerövidült gyógyulási idő mindenképpen jelentős változás a betegség végleges megszüntetésében.

Szeretnék többet megtudni arról, hogyan segíthet nekem is a Longo-műtét az aranyeres problémáim megszüntetésében.                Mi segítünk Önnek ebben! Lépjen velünk kapcsolatba!

 

A beavatkozás sikeréhez az Ön szoros közreműködésére szükség van, hiszen minden Önnel együtt, Önért és az egészségéért történik.