A túlsúly korai agyi öregedést okozhat?

A kutatók egyre inkább felismerik, hogy az elhízás hatással lehet az agy öregedésére.

A cambridge-i kutatók azt vizsgálták, miként hat az elhízás az agy szerkezetére felnőttkorban, az elhízás összefüggésben van-e a korosodással járó agyváltozásokkal. A szakemberek 473 – 20-87 éves embert vizsgáltak, eredményeiket a Neurobiology of Aging című tudományos folyóiratban tették közzé:

A vizsgálatba bevontakat két kategóriába – soványokra és túlsúlyosokra – osztották súlyuk szerint.

Szembeötlő különbségeket találtak az elhízottak agya fehérállományának nagyságában a soványokéhoz viszonyítva. A túlsúlyos emberek agyában széleskörű csökkenést tapasztaltak a fehérállományban – amely a sejtek közötti kapcsolódásból áll. A cambridge-i Egyetem kutatói, akik ebből vonták le a következtetést, hogy a túlsúlyos emberek agya tíz évvel idősebb a soványokéhoz képest.

Kiszámították, hogy a fehérállomány nagysága hogyan viszonyul a két csoport életkorához. Felfedezték, hogy például egy 50 éves túlsúlyos embernek akkora a fehérállománya, mint egy 60 éves soványnak, ami azt jelenti, hogy az agyak korkülönbsége 10 év – olvasható az egyetem honlapján közzétett közleményben.

Szembetűnőnek nevezték a szakemberek, hogy ezt a különbséget csak középkortól figyelték meg. Feltételezésüket eddig tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

“Ahogy agyunk öregszik, természetesen zsugorodik, de nem világos, hogy a túlsúlyos emberek esetében a fehérállomány miért csökken nagyobb mértékben. Csak találgatni tudunk, vajon az elhízás okozhatja-e bármilyen módon ezeket a változásokat, vagy pedig az elhízás az agyi változások következménye” – mondta Lisa Ronan, a pszichiátriai tanszék munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A fehérállomány nagyságának nyilvánvaló különbsége ellenére a kutatók nem találtak összefüggést az elhízás vagy a túlsúly és az egyén kognitív képességei között.

(Forrás: MTI)

Van megoldás a túlsúly kezelésére? Igen!

Az eredményes és tartós fogyás nem elérhetetlen többé azoknak, akik már mindent kipróbáltak!

A gyomorballon egy olyan eljárás, amelyhez nem kell sebészeti beavatkozás. Hatására csökken a testsúly, és az étkezési szokásokat is merőben átalakítja. A ballon egy gömb alakú szilikon membrán, / ami ellenáll a gyomorsavnak / amelyet egy endoszkópos eljárással behelyeznek a gyomorba, és az ott marad 6 hónapig.