A test egyes részeinek kitüremkedése az őket normális körülmények között körülvevő falon át.
A sérv alkotórészei: a sérvkapu, amin át a hasüregből valamelyik has űri szerv előtüremkedik (rendszerint bél, de lehet a cseplesz, húgyhólyag, petefészek) az előtüremkedő szerv a sérvtartalom és amiben a kitüremkedett szerv elhelyezkedik az a sérvtömlő.

Sérv, sérv, sérv…

Hétköznapi értelemben, ha sérvről beszélünk, akkor először általában a has sérvre gondolunk. Tágabb értelemben viszont minden üreges szervnél kialakulhat sérvesedés, ha a tartalma a természetes helyzetéből – egy veleszületett vagy szerzett nyíláson át – kitüremkedik, előemelkedik. Ilyen értelemben beszélhetünk például agysérvről, gerincsérvről, rekeszsérvről is.

s__rv_k__ld__k.jpgveleszületett sérvek oka egy fejlődési zavar, amikor a köldökgyűrű vagy a herék vándorlása folyamán az általuk képzett hashártya-tasak a születés után nem záródik megfelelően.

szerzett sérvek a későbbi életkorban (leggyakrabban 40-50 év körül) keletkeznek. A szerzett sérv keletkezését több tényező segíti elő. Ezek például a jelentős testsúlyfelesleg, tartós köhögés, székrekedés, vastagbéldaganat, az idősödő korban az izomszövet sorvadása, nehéz fizikai munka, hirtelen fogyás. Ugyanakkor veleszületett alkati tényező is közrejátszhat kialakulásában. Ilyen értelemben a sérvhajlam öröklődhet is. Korábban jelentős szerepet tulajdonítottak a sérvek kialakulásában a szoros ruházatnak, fűzőknek is.

Gyakori probléma – életünk szerves része

Előfordulásukat tekintve valóban a hasfali sérvek a leginkább gyakoriak. Úgy tartják, hogy az emberiség 3-5%-ának van vagy volt (már nincs, mert megoperálták) hasfali sérve. A hasfali sérvek mintegy 80%-a lágyéksérv, 15-20 %-a egyéb sérvfajta, combsérv csak elenyésző százalékban fordul elő.
Magyarországon évente mintegy 20.000 sérvműtétet végeznek.

Ismerje meg most azokat a lehetőségeket, amelyekkel hatékonyan, biztonságosan szabadulhat meg sérv problémájától és újra teljes, fájdalommentes életet élhet.