Az elhízás mindenkit érinthet

Halálos betegség: elhízás a neved

Azt hiszem túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az elhízás halálos betegség, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-ban krónikus betegségnek nyilvánította.

Mit is jelent ez a számok tükrében?

elhizott_emberekMinden civilizált országban az elhízással kapcsolatos megbetegedések vezetik a halálozási statisztikát. Magyarországon az egészségügyi adatok alapján minden hetedik percben meghal valaki a kövérség következtében. Európában végzett vizsgálatok adatai alapján minden második felnőtt túlsúlyos és a becslések szerint 2000 és 2030 között az elhízottak száma megduplázódhat.
Ennek egyik oka, hogy szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el, másik oka, hogy a társadalom minden rétegét és korosztályát egyformán érinti.

A WHO adatai szerint a dohányzás után a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak.
Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű az elhízás előfordulása. A magyar lakosság 6o%-át közvetlenül érinti, azonban annak gazdasági és szociális következményei az egész társadalmat sújtják.

Mi rejtőzik a számok mögött valójában?

Milyen betegségek kialakulásához vezethet túlsúlyunk?

„3 gyermeket nevelünk a férjemmel: a lányunk 8, és az ikreink 4 évesek.
Az ikerterhességem alatt terhességi cukrot kaptam, méghozzá olyan mértékűt, hogy inzulinozni kellett minden nap többször magam.
A súlyom is nagyon felkúszott (108 kg-ra) a terhesség alatt, ami után 3 év szoptatás következett, úgyhogy ez idő alatt természetesen fogyókúráról szó sem lehetett. Később próbálkoztam mindenféle fogyókúrával, de tartósan sosem sikerült lefogynom. Táplálék-kiegészítők, vitaminok nélkül pedig állandóan beteg voltam.”
(Kissné Anna, Bp., 34 éves)

„…62 éves vagyok… Azt mondtam, hogy ez már a vég…. pár éve megállapították, hogy gerinc-deformitásom miatt fulladok be rendszeresen (vagyis kicsi a légző kapacitásom). A télen kaptam egy légúti fertőzést, ami teljesen betett az egészségemnek….
123 kg vagyok, ami még inkább hozzájárul a légzési nehézségemhez. A betegség miatt ez felerősödött, lépcsőzni, lejtőn sétálni nem tudok, mert azonnal befulladok, …állandó gyógyszeres kezelésre szorulok, de sajnos csak csökkenteni tudják a betegségem, megszüntetni nem……”
(I.K. 62 éves nő, Vasvár)

“Vállalkozóként sokat dolgozom, állandó rohanásban vagyok, emiatt elhanyagolom az egészségem, és a súlyom miatt sem aggodalmaskodom már egy ideje….Azt szoktam mondogatni: Aki szeret, az így is elfogad, és örül neki, ha jól érzem magam….
Vesekővel kerültem a kórházba, ahol a laborvizsgálat után szörnyű eredményeket kaptam: a vércukor szintem, a vérzsírom, a koleszterin szintem kritikusan magas értéket mutatott. Ezeket nagyjából éreztem is már egy ideje, a súlyom 135 kg és 10 éve már hogy cukorbetegséggel és magas vérnyomással kezelnek.” (H.Lajos, 48 éves, Sz.hely)